Groeien in vertrouwen

'Hoe moet dat nou als ik aan de meester wil laten zien hoe het dan met me gaat?!…’ Die gedachte hield een van onze leerlingen uit groep 8 flink bezig op de dag dat ik in de klas verteld had dat ik zou gaan stoppen als meester op onze school. Hij refereerde aan de bezoekjes die oud-leerlingen zo af en toe aan onze klas brachten om even bij te kletsen met de juf en mees. Zoiets zag hij al helemaal voor zich... maar als de meester weg zou gaan zou dat niet meer op die manier kunnen… Toen ik hem later vertelde dat hij altijd welkom zou zijn om bij me thuis langs te komen, luchtte dat hem erg op. Zo moeilijk zou dat niet worden, aangezien zijn fietsroute tussen thuis en school langs ons huis loopt.

‘Hoe moet dat nou als ik aan de meester wil laten zien hoe het dan met me gaat?!…’ Wat me het meeste raakt(e) in deze uitspraak was het vertrouwen wat deze jongen hiermee uitsprak in de toekomst. De jaren daarvoor waren een stevig leerproces voor hem geweest om te leren vertrouwen op zijn eigen mogelijkheden en onze aanwijzingen. Steeds weer kreeg en benutte hij ook kansen om verder te gaan. Aan het einde van groep 8 kon hij vol vertrouwen uitkijken naar de volgende school en rekende hij er helemaal op dat hij verder zou kunnen bouwen op alles wat hij al geleerd had. Een prachtige en kostbare ervaring om mee te nemen.

Niet alleen kinderen maken dergelijke leerprocessen mee, maar ook wij als leerkrachten. Onder ogen durven zien hoe je de dingen doet. De bereidheid en de durf hebben om dingen anders te gaan doen dan je eerder gewend was. Jezelf niet meten aan anderen, maar de dingen waar jij goed in bent benutten en uitbouwen. Jezelf de tijd gunnen om te veranderen. Groeien in het vertrouwen dat je kunt ontwikkelen in je vak en zo van betekenis kunt zijn voor heel veel kinderen die je pad kruisen. Daar wil ik je graag bij helpen! Maak gerust een afspraak.

Over de schrijver
Geboren in 1973. Getrouwd met Colinda. Vader van vijf kinderen. Woonplaats Gouda. Christen. Begeleider en docent bij Kei in de klas. Hobby’s: muziek maken, het verzamelen van stenen en fossielen, outdoor-activiteiten met kinderen en tieners.
Reactie plaatsen